top of page
Foto van schrijverFemke | De Interieur Club

10 redenen om kunstbeurs PAN Amsterdam te bezoeken!

Een mooi schilderij of een designstuk kan ervoor zorgen dat jouw interieurontwerp uniek is. Kunstwerken kunnen jouw ontwerp versterken of zijn one-of-a-kind waardoor het bijzonder en speciaal is voor jouw klant.


Ben je op zoek naar kunst voor een interieur of wil je als interieurprofessional meer weten over wat er allemaal te koop is? Dan is een kunstbeurs ideaal om naar toe te gaan vanwege het diverse aanbod. We vertellen je in dit blog 10 redenen om PAN Amsterdam te bezoeken.

PAN Amsterdam: beurs voor kunst, antiek en design

De PAN Amsterdam

Dit jaar is PAN Amsterdam voor de 35ste keer! PAN Amsterdam is een jaarlijkse kunstbeurs in de RAI Amsterdam. PAN Amsterdam is in 1987 door zes vooraanstaande Nederlandse kunstliefhebbers opgericht. Al 35 jaar tonen kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders er hun beste stukken op het gebied van kunst, antiek en design. Samen staan ze garant voor een veelzijdig, hoogwaardig en internationaal kunstaanbod, dat 5.000 jaar kunstgeschiedenis omvat. Een team van 80 onafhankelijke keurmeesters tekent voor de kwaliteit en authenticiteit van dat aanbod.


Op de kunstbeurs PAN is zoveel te zien dat wij een rondje gedaan hebben en een voor jou een kleine selectie hebben gemaakt. Maar wij raden jou aan om ook zelf te gaan.


Wat hebben wij gezien op PAN Amsterdam?


PAN Amsterdam: Fabrizius2 van Etienne Gallery

1. Fabrizius2 - Ettiene Gallery


In de eeuwenoude glaceertechniek schilderen de Duitse eeneiige tweeling Irina en Marina samen hun schilderijen, gelijktijdig met 2 kwasten, alsof het er één is. 'Wij schilderen ons licht' zoals ze zelf zeggen. Een ondoorgrondelijke diepte, dat gevuld wordt met een magisch licht.


Etienne Gallery is al ruim 35 jaar werkzaam in de wereld van de hedendaagse kunst. Met veel toewijding werken zij aan een nationale en internationale selectie van kunstenaars. Doorlopend zoeken zij naar jong talent.


PAN Amsterdam: Joanna Scheider - Rademakers Gallery

2. Joanna Schneider - Rademakers Gallery


Als hedendaagse kunstenaar gebruikt Joana Schneider traditionele technieken van Nederlandse ambachtsmensen en natuurlijke, duurzame of gerecyclede materialen. Net als de vissers in de haven van Katwijk haar leermeesters zijn om haar expressieve en theatrale maskers van kleurige gerecyclede visserstouwen en netten te maken, bestudeerde ze de eeuwenoude technieken van de rietdekkers.


PAN Amsterdam: Rive Roshan - Rademakers Gallery

3. Rive Roshan - Rademakers Gallery


Als je op DDW bent geweest kon je ook niet om Rive Roshan heen. Evenals hier op de PAN Amsterdam. Het werk van Rive Roshan wordt gekenmerkt door een sterke fascinatie voor kleur, textuur en materialiteit dat leidt tot een esthetiek van rauwe schoonheid.


Rive Roshan is de artistieke studio van Ruben de la Rive Box en Golnar Roshan. Het duo creëert visuele wonderen in de vorm van collectible design en meeslepende installaties om intuïtief contact te maken met mensen. Hun objecten zijn de sleutel tot het bereiken van emotioneel welzijn en verwondering. Daarbij maken ze gebruik van diverse materialen zoals glas, textiel en aardewerk.


PAN Amsterdam: Lisanne Hoogerwerf - Galerie Wilms

4. Lisanne Hoogerwerf - Galerie Wilms


Wij kwamen een serie foto's tegen in een lichtbak op kunstbeurs PAN. De foto’s van Lisanne Hoogerwerf tonen oorden die zowel fictief als reëel aandoen; het zijn landschappen die buiten de dagelijkse realiteit staan, maar zijn gemaakt met tastbare materialen zoals hout, zand, verf en karton.


Voor Hoogerwerf is fotografie een middel om innerlijke beelden zichtbaar te maken. Haar verbeelding en herinneringen vormen de inspiratiebron werk. De vloer van haar studio is het podium waarop ze haar kleinschalige landschappen laat opdoemen en verdwijnen; zodra een landschap af is, legt ze het zorgvuldig vast met haar camera, om het vervolgens weer af te breken zodat nieuwe werken kunnen ontstaan.

PAN Amsterdam: Ivan da Silva Bruhns - Antes Art 1900

5. Ivan da Silva Bruhns - Antes Art 1900


Deze kleurrijke schilderijen zijn van de Franse schilder Ivan da Silva Bruhns. Beïnvloed door het kubisme en meer in het bijzonder door Picasso, neemt hij verweven vormen aan die worden ondersteund door eenvoudige patronen.


Bij de collectie van deze gallerie, Antes Art 1900, ligt het zwaartepunt bij de Europese Art Nouveau en Art Deco.



PAN Amsterdam: Robbert de Goede - MPV Gallery

6. Robbert de Goede - MPV Gallery


Als kunstenaar en architect is het belangrijkste thema in het werk van Robbert de Goede (1969, NL) de studie van menselijk gedrag in innerlijke omgevingen. Centrale thema's zijn tijd, snelheid, beweging, licht en meditatie. De Goede is geïnteresseerd in de manier waarop we ruimtes benaderen, doorlopen en ons gedragen. Hij creëert gesloten ruimtes, als uitgangspunt voor elke compositie, en zoekt naar de ruimtes daarbinnen.


De werken van De Goede vormen een vaste, geordende werkelijkheid. Zoekend naar composities vindt hij inspiratie in (micro)kosmologische gebeurtenissen en wiskundige vraagstukken, en in interacties die plaatsvinden in die 3D-omgevingen, vrij van ons beperkte perspectief op zwaartekracht en alledaagse fysica.

PAN Amsterdam: Bob Bonnies - Galerie Ramakers

7. Bob Bonnies - Galerie Ramakers


Bob Bonies (1937) kan worden gezien als een opvolger van De Stijl-beweging. In zijn werk concentreert hij zich op de vraag hoever je kunt gaan met beperken en reduceren zonder dat dit ten koste gaat van de spanning in het beeld. Bonies beperkt zich tot beeldtaal en in kleurkeuze: hij gebruikt uitsluitend de primaire kleuren plus groen en wit.


In zijn schilderijen gebruikt Bonies kleur om richting te geven aan de ruimte: verticaal, horizontaal en diagonaal. Hij tracht synergie te bewerkstelligen tussen de driedimensionaliteit of de opbouw van zijn schilderij en de werkelijke ruimte waarin het bestaat. In dit opzicht beschouwt Bonies zichzelf als constructeur van de ruimte. Hij werkt voornamelijk met vierkanten en rechthoeken, zoals hier te zien in de PAN Amsterdam.


PAN Amsterdam: Bastiaan Woudt - Bildhalle

8. Bastiaan Woudt - Bildhalle


Bastiaan Woudt heeft een razendsnelle groei doorgemaakt in de wereld van de hedendaagse fotografie. Nadat hij vijf jaar geleden zonder ervaring of formele opleiding zijn eigen fotopraktijk begon, heeft hij zich ontwikkeld tot een fotograaf met zijn eigen kenmerkende stijl - abstract maar scherp, met een sterke focus op detail. Als student van de geschiedenis van de fotografie, geleerd door het verslinden van fotoboeken en het bezoeken van musea en beurzen, heeft Bastiaan Woudt een sterke voorkeur voor klassieke onderwerpen, zoals portretten en naakten, en in zijn werk zien we verwijzingen naar illustere periodes uit de fotografie, zoals het surrealisme en zowel de mode- als de documentairefotografie van de jaren zestig en zeventig.


PAN Amsterdam: Rupprecht Geiger - Kunsthandel Meijer

9. Rupprecht Geiger - Kunsthandel Meijer


Rupprecht Geiger is een abstracte schilder en beeldhouwer die in 1908 werd geboren in München, Duitsland. Zijn schilderijen zijn van een modernistische stijl - meestal kleurvelden van verschillende geometrische vormen die gebruik maken van de variaties van de kleurrood.


Kunsthandel Meijer biedt een ruim assortiment internationale en nationale kunst na 1900. Het aanbod bestaat uit verschillende media, zoals schilderijen, beelden, tekeningen, grafiek en multiples. Diverse stromingen zijn vertegenwoordigd, zoals pop-art, minimal-art en cobra.


PAN Amsterdam: Eline Baas - Residence

10. Eline Baas - Residence

Nicole Dohmen van Atelier ND heeft de stand van de Residence op PAN Amsterdam ontworpen. Naast de nieuwste stoffencollecties van onder andere Luke Edward Hall staan er vintage items, zoals een glazen tafel, lampen en een kunstwerk van Yves Saint Laurent. Kleurrijke opbergboxen en trays die we hebben laten maken in India, maar ook de zelfontworpen kasten, poefs, bijzettafels, lampen en kussens. Daarnaast ook kunst van Anne Mei Poppe, Eline Baas en Janice Jill, die ze speciaal voor de PAN hebben gemaakt.


Wil je kunst toepassen in je interieuropdrachten dan is PAN echt de place to be voor inspiratie! Van oude meesters tot hedendaags design van Piet Hein Eek allemaal op 1 plek samen.


Volg jij De Interieur Club podcast al? De podcast is te luisteren op alle bekende podcastkanalen en hier op onze website!

De Interieur Club podcast #55 met Carice van Houten

bottom of page