Dutch Design Week komt er weer aan! Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de negendaagse DDW plaats. Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteert dan werk en concepten van ruim 2600 ontwerpers aan meer dan 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland verspreid over zo’n 120 locaties,
Wij hebben aan curator en ontwerper Wisse Trooster gevraagd 10 tips te geven waar je zeker even langs moet gaan in Eindhoven. Het thema van Dutch Design Week 2024 helpt ons te navigeren door verschillende realiteiten. Het thema adresseert de complexiteit van de uitdagingen in de wereld en de noodzaak voor ontwerpers om te onderzoeken en te bevragen wat we als waarheden accepteren: Real Unreal.
10 tips voor Dutch Design Week 2024 van curator Wisse Trooster
Een unieke reeks functioneel design van een diverse groep ontwerpers, met een focus op materiaal. De expositie is bij Nul Zes op het NRE terrein, neem ook zeker de tijd om de andere exposities daar te bezoeken! Met het werk van Atelier Fig, Jord Lindelauf, Lucas Zito, Marlou Rutten X Marieke van der Ven, Mik Bakker, Rinke Joosten, Sanne Kaal, Structural Aspect en ZOWA
Locatie: Nul Zes, NRE terrein, Gasfabriek 3C , Map No. G7
Iedereen heeft wel een lade met rommel, een nutteloze plek waar spullen naartoe gaan om vergeten te worden, een ruimte waar de meest praktische en meest waardeloze voorwerpen liggen. Van kleine nutteloze items die worden weggestopt tot immense, hopeloze troep die de ruimte vult. Salon Veneman wordt dé reuzegrote, opgeblazen rommella van Dutch Design Week 2024 met het werk van Nancy Green.
Locatie: Salon Veneman, Tongelresestraat 1 , Map No. X4
3. Show not Show
SHOW NOT SHOW laat je binnen in het universum van makers. Makers die niet alleen het eindresultaat willen tonen, maar je ook meenemen in het maakproces. Geen show, of toch wel. Een toonplek van idee tot uitkomst die de spanning tussen zien en ervaren nog meer aantrekkingskracht geeft. Met werk van; Lucas Zito, Pepijn Fabius Clovis, Aad Bos (Mokko), Studio Luuk van Laarhoven, Frank Penders en Marc Meeuwissen (Dear Objects).
Locatie: De Kruisruimte, Generaal Bothastraat 7-E , Map No. X9
Laat je verwonderen door het werk van vijf vormgevers. Gebaseerd op hun eigen werk maakte zij tapestry art geproduceerd door Moooi Carpets. De vormgevers zijn uitgedaagd om van hun eigen werk een tweedimensionaal limited edition tapestry art te maken. De vormgevers werken binnen diverse disciplines: productontwerp, kunst en grafisch ontwerp, en met verschillende materialen: hout, keramiek, textiel en restmateriaal. Met het werk van; Ivi van Keulen, Jana Kleine Kalmer, Sofie Aaldering, Teun Zwets en Wisse Trooster.
Locatie: Sectie C, Daalakkersweg 6 , Map No. H6
Teun Zwets presenteert nieuwe en oude collecties. In deze expositie laat hij zien hoe afvalmaterialen worden omgevormd tot waardevolle objecten met collecties zoals "Splitted" en "Paneled." Deze solo-expositie toont een wereld vol creaties van Teun.
Locatie: Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 30 , Map No. A2
Deze afstudeerprojecten tonen innovatieve ontwerpen tussen kunst en design, waarbij textiel wordt verkend als cultureel medium en productontwerp als een instrument voor sociale kritiek en onderzoek. Deze diverse projecten omarmen speelsheid, kritische reflectie en interdisciplinaire uitwisseling. Met werk van; Sara Boumkwo, Anthea Demoen , Méron Delporte, Sule Eryuruk, Kato Herbots, Michel Kambi, Hannah Melis, Anouk Ostyn, Reine Pinxten, Marie Rabea Rasper, Cas Reynders, Saar Saint-Germain, Sophie Schuurman, Stefanie Salzmann, Sophia Van Sloun, Jietse Vanlandschoot, Stijn Vos.
Locatie: De Fabriek, Baarsstraat 38 , Map No. D4
In het Albert van Abbehuis, een huis waar herinneringen blijven hangen en elkaar doorkruisen, worden de souvenirs tot leven gewekt. De bezoekers worden ondergedompeld in een wereld waar het verleden tastbaar wordt gemaakt. Alledaagse objecten zijn getransformeerd door artistieke deconstructie die het buitengewone binnen het gewone onthullen.
Locatie; Albert van Abbehuis, Bilderdijklaan 19 , Map No. E14
Phlox van Oppen heeft met de overgebleven polsbandjes van de Dutch Design Week wandkleden gemaakt door de bandjes op verschillende manieren te verwerken. Op deze manier laat zij zien dat zelfs iets kleins en ogenschijnlijk onbeduidends als een polsbandje een rol kan spelen in de grotere discussie over duurzaamheid.
Locatie: Kazerne, Paradijslaan 2-8 , Map No. E9
Tonone presenteert Bridge, een opvallend ontwerp geïnspireerd op de constructie van een brug. Net zoals een echte brug heeft Bridge verschillende steunpunten, waardoor de draagkracht gelijkmatig wordt verdeeld over de lengte. Bridge is te zien in de Expositie The Floor Is Yours, bij Isola Design, waarin binnenhuis architect Karel Bodegom, Styliste Anya van de Wetering en curator Wisse Trooster in samenwerking met Akupanel, Desso en The Romo Group een danszaal omtoveren in een toonzaal voor hedendaags design.
Locatie: Area 51, Ketelhuisplein 18 , Map No. B6
Paul&Albert is een Nederlands ontwerpduo. Ze werken op het snijvlak van kunst en design. Tijdens de Dutch Design Week presenteren ze het robotkoor CH01R. Het koor zingt een lied over technologische ontwikkeling, afhankelijkheid, destructie en ware liefde.
Locatie: Domusdela, Kanaalstraat 4 , Map No. E24