top of page
Foto van schrijverMark Timo | De Interieur Club

10 veel gemaakte interieurontwerp fouten die jij niet wil maken in 2022!

Interieurontwerper Mark Timo neemt jou regelmatig in deze inspiratieblogs mee in zijn wereld van interieurontwerp.


In deze inspiratieblog heeft Mark Timo een top 10 gemaakt met de meest voorkomende fouten bij een interieurontwerp. Deze fouten zijn ook vaak de reden dat de klant aangeeft dat het huis nog niet helemaal af voelt.


Regelmatig kom ik in huizen waar een interieurprofessional advies heeft gegeven maar toch één of meer van deze fouten gemaakt zijn. Deze fouten kunnen makkelijk worden vermeden als je jij je houdt aan de basisprincipes van interieurontwerpen. Ook zorgt het niet maken van deze fouten dat jij dichter bij het droominterieur van je klant komt maar zullen uiteindelijk ook geld en tijd kunnen besparen.


Hoe mooi zou het zijn als jij deze fouten niet maakt in 2022?


1. Geen duidelijk plan


Ongeacht de grootte van een ontwerpproject is een goede planning de sleutel tot het voltooien van goed interieurontwerp. Onthoudt dat jij degene bent die duidelijkheid moet scheppen naar een klant. Voor een klant is het vaak de eerste keer dat zij een interieurprofessional inhuren en jij moet ervoor zorgen dat ze de juiste verwachtingen hebben en houden gedurende het hele proces.


In de voorbereidingsfase moet jij zorgen dat de klant de juiste verwachtingen heeft en dat de klant geïnformeerd is hoe alles in zijn werk gaat. Jij moet in je adviesgesprek duidelijk maken wat er mogelijk is maar ook zeker wat er niet mogelijk is en waarom. Ook het visueel benaderen van je interieurontwerp vanuit meerdere kanten geven de klant duidelijkheid wat de voors en tegens zijn en waarom sommige dingen wel of niet kunnen.


De meeste klachten ontstaan door onjuiste of geen communicatie vanuit de interieurontwerper. Het slecht managen van verwachtingen naar de klant toe. komt vaak voor. Focus jezelf dus niet alleen op de creatieve kant van een project maar juist op het managen van het hele project én de klant.


2. Verkeerde maten


Een groot deel van een succesvol interieurontwerpproces zijn de juiste maten. Dit klinkt heel simpel maar dit heb ik al vaak fout zien gaan. Plan tijd in om te zorgen dat jij zeker bent dat je met de juiste maten werkt. Jij bent hier zelf voor verantwoordelijk!


De juiste maten zorgen ervoor dat jij je ontwerp niet opnieuw hoeft te doen en dat jij grote fouten kan voorkomen. Bijvoorbeeld een nieuw besteld meubelstuk of maatwerkmeubel wat niet past. Als jij niet met de juiste maten werkt kan jouw ontwerp minder comfortabel aanvoelen in het gebruik en kan er onvoldoende bewegingsruimte zijn. Het voorkomen van deze fout kan veel kostbare tijd en geld besparen.


3. Verkeerde verlichting


Verlichting kan een ruimte maken of breken. Begin dus vroeg in je ontwerp met het kijken waar natuurlijk licht vandaan komt en zorg ervoor dat je vervolgens een ruimte uitrust met voldoende, goed geplande verlichting.


Verlichting zien als een bijzaak of toevoeging op het laatste moment is ook één van de grootste fout die je kunt maken.


4. Te weinig aandacht voor details


Een ontwerpfout die makkelijk kan worden vermeden, is het gebrek aan aandacht voor detail. Met een prachtig ontworpen en volledig functionele keuken kan jij de plank volledig misslaan als bijvoorbeeld de handgrepen niet passend zijn.


Ook kunnen details zoals goed gekozen wandcontactdozen, plaatsing van vuilnisbak, knoppen op laden, de kussens op de bank, enz. makkelijk over het hoofd worden gezien. Juist de details maken jouw ontwerp nog beter . Dus zorg dat je hier aandacht aan besteed.


5. Verkeerd vloerkleed


Een vloerkleed is vaak een belangrijk onderdeel van een ruimte. Door een vloerkleed goed toe te passen kan je bijvoorbeeld een woonkamer een betere uitstraling geven.


Het kiezen van verkeerde maat vloerkleed zorgt er bijvoorbeeld voor dat de kamer er kleiner en rommeliger uitziet. Er zijn eenvoudige ontwerptips waarmee je vloerkleden in elke ruimte kunt laten shinen.


Regel één is om ervoor te zorgen dat het de juiste maat is. Klinkt heel makkelijk maar toch zie ik vaak dat er voor een te klein kleed gekozen is.


Zorg dat je een vloerkleed ook meeneemt in je ontwerp en de klant niet zelf de maat uit kiest.


6. Vorm/uiterlijk boven functie kiezen


Belangrijk is dat het uiterlijk van een object in overeenstemming moet zijn met het doel of het gebruik ervan. Het is natuurlijk prachtig om een ontwerp te maken wat rechtstreeks in een woonmagazine kan komen, maar het moet wel realiseerbaar zijn en functioneel zijn voor de klant.


In het adviesgesprek moet jij heel duidelijk krijgen welke ruimte welke functie moet hebben en daar je ontwerp naar maken. Een klant heeft niks aan alleen een prachtige bank indien deze niet functioneel is en lekker zit.


7. Geen karakter


Veel klanten komen bij mij met foto’s van Pinterest en daar is niks mis mee. Pinterest brengt de nieuwste designtrends binnen handbereik. Sommige Pinterest foto’s herken ik uit duizenden omdat veel klanten dezelfde foto’s meebrengen.


Het gevaar van Pinterest is dat alle huizen en ruimtes er hetzelfde uit gaan zien. Het is misschien makkelijker om een ​​Pinterest-bord te kopiëren, de uitdaging ligt er in voor jou om persoonlijkheid van de klant aan het huis toe te voegen.


Een interieurontwerp is storytelling. Door een verhaal te vertellen en persoonlijkheid toe te voegen gaan de ruimtes leven.


Een interieurontwerp is voor mij nooit af. Ik voeg in mijn eigen huis pas items toe als ik er ‘verliefd’ op wordt. Soms moet je een klant ook adviseren om het wat rustiger aan te doen. Ga rustig op zoek naar toffe items zodat je het ontwerp kan laten groeien zodat het karakter krijgt.


8. Verkeerde maat of hoogte kunst


Kunst kan opvallend en een absolute eye catcher zijn. Helaas, als het niet juist toepast wordt ook een doorn in het oog zijn en iets wat in negatieve zin opvalt.


De grootste fout die sommige interieurontwerpers maken, is dat ze de verkeerde maat kiezen. Laat je niet intimideren door de grootte! Groter is bijna altijd beter. Een te klein kunstwerk kan er gek uitzien, terwijl een groot werk het middelpunt van de kamer kan worden.


Als je meer dan één item wilt plaatsen, experimenteer dan met de plaatsing en speel ermee totdat het er gebalanceerd uitziet.


Onthoud dat ooghoogte er in het algemeen het meest natuurlijk uitziet.


9. Geen focuspunt


Een ruimte zonder een focus zal een klant niet interessant vinden en snel saai worden.


Een focus geeft richting aan de ruimte. Het helpt de klant om de aandacht ergens op te vestigen en zich verbonden te laten voelen aan een ruimte.


Een groot kunstwerk, een designstoel, een behang, lambrisering of een grote binnenboom zijn manieren om een ​​centraal punt in een ontwerp te creëren.


10. Gordijnen op de verkeerde hoogte


Gordijnen spelen een cruciale rol in de uitstraling van een ontwerp. Maar ze zijn ook functioneel. Dit is de reden waarom er veel manieren zijn waarop raambekleding fout kan worden toegepast.


Het ophangen van gordijnen op het juiste niveau is essentieel om de ruimte hoog en ruim te laten lijken. Door een verkeerde lengte van het gordijn kan de ruimte armoedig of kleiner lijken. Maar ook gordijnen die te lang zijn en die over de vloer slepen kunnen ook afbreuk doen aan een ruimte.


Voorkomen van fouten

Bij een interieurproject gaan er regelmatig dingen fout. Dit kan gebeuren omdat jij zelf een fout maakt maar ook doordat jij afhankelijk bent van andere partners en die niet goed begrijpen wat jij wil. Het omgaan met dingen die misgaan is ook onderdeel van je interieuropdracht en moet je niet onderschatten. Het voorkomen van fouten kan je doen door te leren van andere interieurprofessionals. Ik ben ook heel benieuwd welke fouten jij nooit meer gaat maken?


December 2021, Mark Timo


Wil jij meer inspiratie? Luister dan naar De Interieur Club Podcast. Te luisteren via Spotify, Google en Apple Podcast of via onze website:




bottom of page