Kan jij ook niet wachten totdat Milaan Design Week begint? Alle interieur- en designliefhebbers komen in april weer samen. De Salone del Mobile trekt jaarlijks zo'n 500.000 interieurprofessionals uit de hele wereld. In de designdistricten van Milaan zijn tegelijkertijd honderden presentaties op een breder gebied van design te bewonderen.
In aanloop naar dit must-go-to interieurevenement in 2024 maken wij een driedelige podcastserie: The Road to Masterly Milaan. Het imposante Palazzo dei Giureconsulti vlak naast de Duomo fungeert van 16 tot en met 21 april 2024 weer als decor voor de collecties van meer dan honderd Nederlandse ontwerpers en bedrijven. En natuurlijk organiseren wij wederom in het paleis De Interieur Club Netwerkborrel voor de interieurbranche op woensdag 17 april! Tijdens ons event reiken wij ook de Masterly Milano Award 2024 uit!
Masterly - the Dutch in Milano
Nicole Uniquole, initiatiefnemer en curator van dit evenement tijdens Milaan Design Week, is gemotiveerd om er weer een zeer gedenkwaardige editie van te maken! Masterly Milaan laat een compleet en gevarieerd designveld zien met relevant werk van architecten, meubel-, textiel-, bouw- en accessoirebedrijven, ontwerpers, kunstenaars, ambachtslieden, galeries en vakscholen voor design en interieur. Het Nederlands designpaviljoen is gevestigd in het Palazzo dei Giureconsulti, bekend als het Palazzo met de toren. Deze locatie bevindt zich in het centrum van Milaan en is het exclusieve domein voor Nederlands ontwerp.
Podcastserie: The road to Masterly Milaan
In drie podcast afleveringen lopen wij vooruit om wat er komen gaat in Milaan. Curator en oprichter van Masterly Milaan Nicole Uniquole is te gast heeft in iedere aflevering één deelnemer uitgenodigd van Masterly - The Dutch in Milano 2024. Ook dit jaar weer het Nederlandse paviljoen in het paleis naast de Duomo! In deze 3-delige podcastserie vertellen de gasten hun verhaal over dit jaarlijkse designfeestje midden in Milaan!
Maandag 22 januari: The Road to Masterly Milaan deel 1 ontwerper Richard Hutten
In de eerste aflevering is Richard Hutten te gast. De Rotterdamse Richard Hutten is een van de meest invloedrijke en succesvolle Nederlandse ontwerpers. Hij staat bekend om zijn conceptuele en speelse ontwerpen.
In 1993 stond Richard Hutten in Milaan met het Nederlandse designcollectief Droog. Voor zijn carrière was het presenteren tijdens Milaan Design Week bepalend. Droog stond niet in het beursgebouw zelf maar in de ‘kelder’ van Milaan met een anti luxueuze presentatie. Gedurende de week ging Droog als een lopend vuurtje door Milaan: ‘Daar moet je heen, dat moet je gezien hebben’, gonsde het. Totaal onverwacht beleefden Richard Hutten een raketlancering en stond hij ineens op de wereldkaart. Van Italië tot Tokyo: iedereen had het over Droog.
Maandag 19 februari: The Road to Masterly Milaan deel 2 ontwerper Carina Riezebos
In de tweede aflevering is industrieel ontwerper Carina Riezebos te gast. Naast ontwerper is zij ook Art Director voor verschillende interieurbedrijven, ontwerpers en kunstenaars. Ze raakte op jonge leeftijd geïnteresseerd in glas en kristal, wat haar ertoe bracht een carrière in de kunst na te streven.
Dankzij haar vaardigheden, vakmanschap en visie merkte het gerenommeerde bedrijf Royal Leerdam Crystal Riezebos op en benoemde haar in 2009 tot hun eerste vrouwelijke hoofdontwerper.
Carina wil graag de kloof tussen kunst en functionaliteit overbruggen Dit resulteert in hoogwaardige, krachtige en bijzondere ontwerpen, geleverd in een toegankelijke en gemakkelijke vorm. Daarnaast is Riezebos op zoek naar uitdagingen, innovaties en nieuwe technieken die ervoor kunnen zorgen dat een object méér wordt dan alleen een gebruiksvoorwerp. Elk van haar producten vertelt een uniek verhaal.
Maandag 18 maart The Road to Masterly Milaan deel 3: Bert Timmermans aka Workingbert
In 2023 stond Bert Timmermans van Workingbert ook op Masterly Milaan. Hij toonde zijn nieuwe gordijnontwerp, HEIZU. Het gordijn in een 5 bij 10 meter in-situ display werd getoond in Palazzo dei Giureconsulti, en is ontwikkeld op basis van experimenten met spuitverf op in de stad geplukt onkruid als sjabloon.
Het werk van Workingbert maakt optimaal gebruik van digitaal printen; talloze manieren van kleurverloop toegepast op grote schaal en tegelijkertijd perfecte precisie in scherpte en vervaging. Door te werken vanuit handgemaakte schetsen en materiaalexperimenten helpt de digitale techniek een grotere tactiliteit van het bedrukte oppervlak te creëren.