top of page
Foto van schrijverMark Timo | De Interieur Club

SketchUp, digitaal of handmatig plattegronden tekenen voor jouw klanten?

Je eerste klanten! Spannend! Heb je al nagedacht hoe jij de indelingen op een mooie manier gaat presenteren aan je klanten? Op de interieuropleiding leer je in eerste instantie alleen handmatig tekenen. In de praktijk zien wij starters snel afstappen van het maken van handmatige plattegronden. Voornamelijk omdat het heel tijdrovend is en het niet makkelijk is om snel wijzigingen te doen.


We krijgen altijd veel vragen over wat de beste manier is om plattegronden te tekenen. Hier is geen eenduidig antwoord op. Daarom de voor- en nadelen van de verschillende manieren van plattegronden maken!

plattegronden tekenen: digitaal of handmatig?

Belangrijke vragen die jij je moet stellen?

  • Wat willen jouw klanten?

Wie is jouw doelgroep en wat willen ze? Hoe groot zijn jouw interieuropdrachten en interieurprojecten? Hoe gedetailleerd moet de tekening zijn? Willen ze 2D of een 3D tekening? Zijn jouw klanten misschien al tevreden met een snellere interieurplattegrond?

  • Hoeveel tijd wil jij kwijt zijn aan het maken van plattegronden?

Belangrijk als zelfstandig interieurprofessional is dat je zoveel mogelijk declarabele uren maakt. Dus pas op met teveel tijd stoppen in een plattegrond! Zijn jouw klanten bereid om voor alle uren te betalen die jij in een handmatige tekening of een SketchUp tekening hebt zitten?

  • Hoe goed zijn jouw computerskills?

Bij veel tekenprogramma's moet je veel oefenen om het goed te kunnen gebruiken. Alleen een training is niet voldoende, je zal ook echt eigen tijd moeten investeren om het goed onder de knie te krijgen. Hoe goed zijn jouw computer skills?

  • Wat is je budget?

Voor sommige tekenprogramma's betaal je een maandelijks of jaarlijks abonnement. Ook kan je vaak niet op je laptop het programma gebruiken, je hebt vaak een zwaardere computer nodig om het programma goed te kunnen draaien. Hou hier dus rekening mee als je tijd en geld gaat investeren in een training.


De voor- en nadelen van de verschillende tekenprogramma's:


1. Handmatige plattegronden

Op je interieuropleiding leer je handmatig plattegronden tekenen. Supertof als je merkt dat je dat gewoon kan! Je leert een plattegrond op schaal tekenen en perspectief tekenen. Het is superwaardevol dat je dit kan maar het grote nadeel is dat er veel uren in zitten en als je iets moet corrigeren je er nog meer tijd aan kwijt bent.

Plattegronden tekenen: handmatig

Als je voor jezelf gaat beginnen ga je merken dat het op een snellere manier moet want klanten gaan niet voor al die uren betalen die jij in die handmatige tekening hebt zitten. En je wil ook snel kleuren of indelingen aan kunnen passen zodat je meerdere opties kunt laten zien. Wat dat betreft is het jammer dat interieuropleidingen nog zoveel tijd besteden aan het handmatig tekenen.


Voordelen: eigen signatuur / stijl, persoonlijk

Nadelen: tijdrovend, moeilijk om wijzigingen te doen


2. Digitale plattegronden tekenen

Digitale plattegronden maken doe je met je iPad of tablet. Het is een vrij snelle manier van maken van plattegronden. Het heeft veel weg van een handmatige tekening maar het is wel makkelijker en sneller te maken. Ook is het makkelijker om wijzigingen aan te brengen in het ontwerp.

Zoals je wellicht weet heeft interieurontwerper Tessa Pellemans een cursus gemaakt hoe je snel en efficiënt deze digitale plattegronden kan leren maken. We zien ook veel interieurprofessionals die deze methode gebruiken naast SketchUp. In oktober komt het vervolg van de cursus uit met 3D tekeningen! Dus zorg dat je deze cursus dan al gevolgd hebt!


Voordelen: je hebt snel een tekening voor een klant, makkelijk te leren, zelfde voordelen als handmatig maar makkelijk wijzigingen aan te brengen, geen abonnementskosten

Nadelen: momenteel alleen 2D plattegronden


3. SketchUp

Vaak kiezen studenten die van een interieuropleiding er direct voor om SketchUp te gaan leren. Wat is SketchUp en is dat wel slim?


SketchUp is een 3D tekenprogramma, waar je vanuit helemaal niets alles zelf gaat bouwen. Je kunt werkelijk alles tekenen. Het tekenprogramma is zeker geschikt voor interieurontwerpers. Je kunt ieder detail ontwerpen en stijlen zoals jij dat zou willen. Iedere wandafwerking, houten vloer of vloerkleed is mogelijk. De bibliotheek is eindeloos; iedere stoel, bank of tafel is wel terug te vinden.

Plattegronden tekenen: digitaal

Echter dat alles kan, betekent dat ook dat er veel knopjes met dieperliggende menu’s aanwezig zijn. Hiermee werken is niet voor iedereen weggelegd. En soms is die extreme mogelijkheid van detailleren ook niet nodig voor interieurontwerp. Dus vraag je af, zit mijn klant hier wel op te wachten? Hoe gedetailleerd moet het zijn en hoeveel uren betaald de klant jou om een plattegrond te maken?


Sketchup is een stuk moeilijker om aan te leren. Je zult er actief mee bezig moeten blijven, anders verlies je je skills. Hou ook rekening met een jaarlijks abonnement die je nodig hebt om SketchUp te mogen gebruiken. De jaarlijkse kosten voor SketchUp liggen rond de 280 euro. Ook moet je zorgen voor een goede computer waar je dit zwaardere programma op kan draaien. Niet alle computers en laptops zijn geschikt!


Voordelen: heel uitgebreid, zowel 2D als 3D

Nadelen: heel uitgebreid, je hebt computer skills nodig, kost relatief veel tijd om het onder de knie te krijgen, aanschaf goede computer en abonnement


Je moet de voor- en nadelen dus goed naast elkaar neerzetten. Iedere manier van plattegronden tekenen is anders en heeft ook een andere doelgroep. Er zijn nog veel meer programma's en manieren die je kan gebruiken. Uiteindelijk zien wij vaak dat interieurprofessionals digitaal tekenen en SketchUp naast elkaar gebruiken afhankelijk van de grootte en detaillering van het project. Heb je een snelle tekening nodig dan kiezen ze vaak voor het digitaal tekenen. Is het een groter project en budget van de klant groter dan is de keuze vaak SketchUp.







bottom of page