top of page

Trendalert vanuit de Dutch Design Week

Elvire Rombouts is interieurontwerper en ontwerpt daarnaast vloerkleden. Ze

heeft ruim vier jaar geleden haar carrière als HR-adviseur vaarwel gezegd en geniet nog iedere dag van de ingeslagen weg. Het ondernemerschap komt haar niet aangewaaid, maar al doende gaat het steeds beter. Ze schrijft graag over inspirerende events en geeft tips voor (startende) interieurprofessionals.

Interieurontwerper Elvire Rombouts over de Dutch Design Week

FOMO! Dat je na een propvolle week toch nog op de valreep besluit om een kijkje te nemen op de Dutch Design Week in Eindhoven de gekste. Het kan toch niet zo zijn dat je hét design event van het jaar in Nederland mist dacht ik bij mezelf. En dat terwijl ik een zuur stuk las over de DDW die zijn beste tijd gehad zou hebben, de bezoekersaantallen zouden teruglopen en er zou niets maar dan ook niets vernieuwends te zien zijn. Daar begrijp ik niks van. Ik zie eigenlijk altijd design dat me inspireert en waar ik toepassingen voor zie in mijn eigen ontwerpen/interieurs. Anyway, hop op de gehuurde fiets heel gericht vier locaties bezocht. En ik werd zeker niet teleurgesteld.


Welke 3 trends vielen mij op dit jaar bij de Dutch Design Week in Eindhoven?


1. Gradients en kleur

We kunnen niet meer om gradients heen. Geen wonder dat ik deze trend tegen ben gekomen op de Dutch Design Week. Gradients kun je in het interieur toepassen door te kiezen voor vloerkleden, behang, textiel of kunst. En je kunt lekker los gaan met felle kleuren, maar dat hoeft niet. Denk ook aan hele zachte, warme tinten.


Bij Loads40 voelde ik me als een kind in een snoepwinkel. Ontwerpersduo Rive Roshan had hier een prachtige presentatie met o.a. geprinte vloerkleden voor Moooi en glazen objecten in warme kleuren en vloeiende vormen. Had ik zelf wel willen ontwerpen!

Presentatie van ontwerpersduo Rive Roshan met gradients en kleur op de Dutch Design Week

Geprinte vloerkleden geven weer tal van nieuwe toepassingsmogelijkheden, juist voor gradients. En natuurlijk heb je die mogelijkheden ook bij handknoop of getufte kleden, maar hier heb je sneller een exacte vertaling van je ontwerp met de juiste kleuren.

Geprinte vloerkleden van Studio Mieke Lucia op de Dutch Design Week

Zo ook bij de geprinte vloerkleden “Hey Hue” van Studio Mieke Lucia. Lekker blurry images die wel gespoten lijken. Zulke eyecatchers zijn overigens ook een goede akoestische oplossing voor aan de muur.


Wie ook als geen ander de kunst van gradient colors beheerst is Femm Amsterdam. Samen met verlichtingsstudio Aptum ontwierpen zij VOW, een gecombineerd kunst en lichtobject voor aan de muur. Glanzend met opvallende kleuren afgewisseld met verlichtingsstroken die de kleuren versterken.

VOW: lichtobject ontworpen door Femm Amsterdam en Aptum op de Dutch Design Week

2. Textiel Design

Oude ambachten zoals weven, breien en knopen zijn herontdekt.


Door textiel toe te passen in het interieur verbeter je de akoestiek, maar geef je het interieur ook een rijke en warme uitstraling.


Zelf word ik heel enthousiast van het 3D-textiel van ByBorre. In Milaan zag ik de Anatomic deckchair van Nynke Tynagel die zij samen met ByBorre ontwikkelde. Een innovatief complex 3D breiwerk. Ook deze was nu te bewonderen tijdens de Dutch Design week.


De toepassing van de 3D stoffering is ook heel tof op je bankstel of fauteuil en we gaan dit steeds vaker zien. ByBorre produceert alleen “responsible” textiel en online kun je je eigen textiel ontwerpen en laten maken. Lijkt mij fantastisch om te doen!

Nynke Tynagel's deckchair op de Dutch Design Week

In Sectie C van de DDW kwam ik een heel tof wevers collectief tegen van bekende (inter)nationale designers (Kiki van Eijk, Alissa en Nienke, Anne-Claire Petit etc): Weeef. Hun weefsels worden in beperkte oplage in Nederland geweven, ook volledig sustainable. Kies in hun shop een lijst erbij en je hebt een mooi kunstwerk aan de muur. Duidelijk een opmars van geweven design in het interieur.


Tjitske Storm combineert digitale en ambachtelijke technieken in haar textielwerk. Zie hier de prachtige diepe kleuren gebaseerd op tropische bloemen en vogels.


Textielwerk met tropische bloemen en vogels ontworpen door Tjitske Storm

Robijn Sonneveld maakt collages van vilt, zijden en katoenresten. Dit kunstwerk uit de serie The Power of Softness is geïnspireerd op haar bloementuin en nodigt je uit om je mee te laten voeren door de flow van de natuur.


Studio Rens staat bekend om hun kleur research en hun projecten waar kleur de hoofdrol speelt. Alleen al de kleuren van deze samples …

Projecten van Studio Rens op de Dutch Design Week

3. Interior Wellbeing


Hoewel we die lockdowns natuurlijk vervloekt hebben, heeft de rust ook een inzicht gebracht. Zelf heb ik het gevoel overspoeld te worden met prikkels na de laatste lockdown. Het mag allemaal wel wat minder. En nu we toch zo bezig waren met het aankleden en inrichten van ons veilige hol met rijke stoffen, zachte banken, glooiende vormen en warme kleuren, schroeven we het gevoel van welzijn op door er rustgevende objecten aan toe te voegen. De kinetische bewegingsobjecten van Juul Hagemeier sluiten daar perfect bij aan. Door middel van contemplatieve repeterende beweging in haar design kom je volledig tot rust. Een witte olie-achtige vloeistof die langzaam heen en weer beweegt of een draaiende vloeistof in een glazen schaal. Zoals mijn dochters zouden zeggen: very satisfying.

Kinetische bewegingsobjecten van Juul Hagemeier op de Dutch Design Week

Last but not least een tip van Flip:

Laat je regelmatig inspireren op design events, zoals de Dutch Design Week. Dit was slechts een kleine greep van wat er allemaal te zien was en foto’s bekijken is toch altijd anders dan de objecten in het echt beleven. Je ontwerpen worden er spannender door en voor je advisering is het goed om te weten waar de wereld naartoe gaat en wat er te koop is. Ook al staat niet iedere klant open voor “trends”, soms is het goed om alvast een beetje voor te sorteren. Onbekend maakt onbemind, dus vaak herkennen klanten de richting waar design naar toe gaat ook nog niet. Leuke taak om de klant te inspireren met al het moois dat je gezien hebt en het bezoeken van design events is helemaal niet vervelend.


Maar dat is mijn mening.


Keep you posted,

Elvire


Vanaf maandag 7 november 12:00 staat de podcast met actrice Carice van Houten online! Ze vertelt alles over haar samenwerking met POLSPOTTEN, het proces van het ontwerpen van nieuwe kleurcombinaties voor de iconische Zigzak kruk en het inrichten van haar eigen huis! Veel luisterplezier!

De Interieur Club podcast #55 met Carice van Houten

Commentaires


Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Stuur ons een email:
contact@deinterieurclub.com

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en interieurnieuws:

Bedankt voor het abonneren!

  • Instagram De Interieur Club
  • linkedin
  • Spotify
  • Apple Music
  • De Interieur Club Podcast
  • Black Youtube Icoon
bottom of page