De beroepen in de interieurbranche stylist, ontwerper en architect worden vaak door elkaar heen gebruikt. Wat is het verschil in werkzaamheden tussen deze interieurprofessionals? En wanneer mag jij je interieurarchitect noemen?
Iedereen die een bedrijf start mag zich interieurontwerper of interieurstylist noemen. Dit zijn geen beschermde titels. Het zit anders met het beroep interieurarchitect.
Titel Interieurarchitect
Het beroep interieurarchitect is een beschermde titel. Je moet hiervoor een 4-jarige HBO- bachelor opleiding + 2-jarige master op een erkende opleiding hebben gevolgd.
En je mag de titel interieurarchitect pas gebruiken als je 2 jaar werkervaring hebt en bij een inschrijving in het architectenregister.
Werkzaamheden interieurarchitect
En wat doet een interieurarchitect dan? Wat betreft de werkzaamheden zitten er verschillen tussen die van een architect, ontwerper en stylist. Het belangrijkste verschil is dat een architect technisch onderlegd is en de bouwkundige kennis heeft die voor een volledige verbouwing nodig zijn. Een interieurarchitect houdt zich met alle fases bezig van een interieurproject of interieuropdracht.
Een interieurarchitect is op de hoogte van de Nederlandse regelgeving en moet weten wat technisch haalbaar is tijdens een verbouwing. Ook kan een architect technische tekeningen maken. Een interieurarchitect helpt met een uitvoerbaar plan voor de aanpassingen en kan uitvoerende partijen aansturen.
Werkzaamheden interieurontwerper
Het werk van een interieurarchitect lijkt het meeste op die van een interieurontwerper. Een interieurontwerper maakt net als een architect 2D/3D plattegronden, lichtplannen, elektraplannen, vloer, adviseert wand- en plafondafwerking, sfeer & kleur, materialisatie, meubilair & maatwerkmeubilair. Het grootste verschil is, is dat een ontwerper geen technische kennis hoeft te hebben. Uiteraard is dat wel handig als je als ontwerper ook verbouwingen doet.
Werkzaamheden interieurstylist
Om interieurstylist te worden is, net als een ontwerper, geen speciale opleiding nodig. Iedereen mag zich een interieurstylist noemen. Een interieurstylist gaat in de laatste fases van een verbouwing aan de slag en houdt zich bezig met de laatste (belangrijke) details. Indien een klant een bepaalde sfeer wil creëren of sfeer mist dan kan een stylist deze klant helpen. Ze decoreren bestaande ruimten. Ze ontwerpen in principe geen maatwerk, maar gebruiken bestaande producten om een sfeervol interieur te creëren.
Wanneer is een interieurarchitect nodig?
Zijn er geen grote technische/bouwkundige veranderingen nodig dan is de interieurklant het beste af bij een ontwerper of een stylist. Komt er wel bouwkundig- of maatwerk aan te pas komt (zoals het verplaatsen van wanden, aanpassen van een keuken en toilet) is het meestal beter om een interieurarchitect in te schakelen.
Uiteraard kan het zijn dat jij werkzaamheden doet die ook door een architect uitgevoerd kunnen worden en andersom. Uiteindelijk zijn de werkzaamheden die jij uitvoert gebaseerd op jouw ervaring want een diploma is slechts een begin. Je portfolio en ervaring maken jou de interieurprofessional die je bent en waar je voor staat, ongeacht de titel die je eraan geeft.
Wil je jij je bouwkundige kennis vergroten? In september kan jij starten met deze 2-daagse cursus in Amsterdam en Nijmegen!
Welke functietitel moet ik mijzelf geven?
Veel interieurprofessionals geven zichzelf een andere titel om de aandacht te trekken tussen duizenden collega’s. Er worden veel verschillende functienamen gebruikt, binnenhuisarchitect, binnenhuisontwerper, interieuradviseur, interieurdesigner, interieurvormgever. We komen van alles tegen!
Uiteindelijke moet jij jezelf positioneren en onderscheiden zodat de klant weet wat jouw expertise is en welke vaardigheden en ervaring jij hebt zodat deze een goede keuze kan maken. Maar zonder opleiding en inschrijving in het architectenregister mag je je geen architect noemen!
Leer jezelf te onderscheiden!
Wil jij leren jezelf te onderscheiden van alle andere interieurprofessionals? 4 april begint de online cursus: opvallen in de interieurbranche! Door jezelf beter te gaan positioneren en jouw vlag te zetten in een bepaald gedeelte in interieurland weten klanten jou beter te vinden. Wil je weten hoe?
De Interieur Club Podcast
Wil jij horen wat er speelt in de interieurwereld? Inspirerende verhalen van andere interieurprofessionals? Hulp bij het starten of laten groeien van jouw interieurbedrijf? Luister dan naar De Interieur Club Podcast: